Bij de aanschaf van zonnepanelen dient u met diverse kosten rekening te houden:

  • zonnepanelen
  • de omvormer
  • kabels
  • montage van de panelen op het dak
  • installatie in de meterkast

Om het u gemakkelijk te maken hebben wij complete zonnepanelensets samengesteld. Hierbij heeft Solartec de keuze al voor u gemaakt voor de diverse onderdelen.

Uiteraard is het ook mogelijk om een zelf een zonnepanelenset samen te stellen of losse componenten bij ons te bestellen. Hieronder vindt u wat meer uitleg waaruit zoal de verschillen tussen de diverse producten bestaan.

zonnepanelen

Solartec biedt twee typen zonnepanelen aan: monokristallijn en polykristallijn.

Beide typen zijn vervaardigd van silicium. Het verschil is dat bij monokristallijn de kristallen netjes in lijn met elkaar liggen en bij polykristallijn kris kras door elkaar.

Zonnepanelen van monokristallijn zijn iets duurder in aanschaf en hebben ook een iets hoger rendement dan de polykristallijne panelen. Qua rendement is het verschil echter minimaal.

Mono zonnecellen zijn donkerder van kleur, nagenoeg zwart. De polykristallijne zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom consumenten voor monokristallijne zonnepanelen kiezen. Deze vormen inclusief het frame een egaal geheel en worden daardoor vaak mooier gevonden.

De monokristallijn zonnepanelen bieden wij aan van € … tot € …. Zonnepanelen van polykristallijn zijn bij ons te koop van € … tot € …

Zie voor meer informatie de pagina zonnepanelen.

 

de omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die van uw zonnepanelen komt wordt omgezet naar wisselstroom die naar uw meterkast en het energienet gaat.

Als stelregel kan het beste worden gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen (WP) van uw zonnepanelen.

Omvormers zijn zowel leverbaar met en zonder transformator. De transformatorloze omvormers (te herkennen aan typeaanduiding TL) hebben over het algemeen een hoger rendement.

Solartec verkoopt omvormers van € … tot € …

optimaal rendement met micro-omvormers
Het vermogen van de zonnepanelen wordt bepaald door de zwakste schakel in een serie. Wanneer u bijvoorbeeld bij een of meerdere panelen schaduwwerking heeft zorgt dit ervoor dat het vermogen van alle panelen afneemt.

Een oplossing hiervoor is om te kiezen voor micro-omvormers. Deze worden ook wel power optimizers genoemd. Dit zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en er voor zorgen dat elk individueel zonnepaneel wordt geoptimaliseerd. De micro omvormers worden op een speciale omvormer aangesloten. De micro-omvormer kost € ….

Zie voor productinformatie de pagina omvormers.

kabels

Solartec verkoopt kabels van premium kwaliteit zodat het stroomverlies zoveel mogelijk beperkt blijft. Er zijn bij het aansluiten van uw zonnepanelen twee verschillende soorten kabels nodig.

De ene soort kabel loopt van uw zonnepanelen naar de omvormer. Dit is een DC kabel (Direct Current) waardoor de gelijkstroom loopt. De DC kabels zijn te koop voor € …

Het andere type kabel loopt van uw omvormer naar de meterkast. Door deze AC kabel (Alternating Current) loopt de 230 Volt wisselstroom. De AC kabels verkopen wij voor € …

Zie voor meer informatie de pagina kabels.

montage en installatie van de zonnepanelen

De installatiekosten van zonnepanelen maken ongeveer 12 tot 20 procent van de totale kosten uit. Door dit (deels) zelf uit te voeren kunt u veel geld besparen. Globaal moet u rekenen dat wanneer u dit laat uitvoeren dit ongeveer € 600 tot € 2000 zal gaan kosten. Dit is onder meer afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat wordt geplaatst, waar de omvormer wordt geplaatst, de hoogte en bereikbaarheid van uw dak en de locatie en de bereikbaarheid van de meterkast.

De kosten hiervan bestaan uit de montage van de zonnepanelen op het dak en de installatie in de meterkast. Het werken op hoogte brengt echter altijd een zeker risico met zich mee, dus zorg wel voor een steiger of hoogwerker en een veiligheidsharnas. Neem ook voldoende veiligheidsmaatregelen bij het werken met elektriciteit. Op de pagina’s handleiding en instructie video vindt u meer informatie.