Gezien de huidige lage rentestand op spaargeld is het zeer profijtelijk om te investeren in zonnepanelen op uw dak. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de rente op korte- en middellange termijn veel zal stijgen.

Aangezien elke situatie verschilt, is het moeilijk om een algemene berekening te geven die voor iedereen van toepassing is. Zo geldt bijvoorbeeld dat hoe groter uw systeem is, hoe lager de prijs per opwekvermogen wordt.

Milieu Centraal heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar het rendement van zonnepanelen.
Daarbij zijn alle mogelijk kosten meegenomen zoals de aanschaf, het onderhoud, de looptijd, afschrijving, gemiddelde energiebesparingen over de looptijd, huidige energieprijs en verwachte energieprijsstijging over de levensduur en de spaarrente.

De conclusie van hun onderzoek is:

De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Zo zijn zonnepanelen een uiterst rendabele investering. Als je de BTW op zonnepanelen terugvraagt heeft de investering zelfs een rendement van 6 procent.

Wilt u hier meer informatie over het rendement? Bekijk dan het onderzoek van Milieu Centraal.

Bovendien is bij deze rendement berekening er vanuit gegaan dat de omvormer na zo’n 13 jaar vervangen moet worden. Dit is de dip in de grafiek die hieronder te zien is. De omvormers die wij aanbieden hebben echter een langere levensduur van gemiddeld …. jaar.

rendement zonnepanelen grafiek
bron: Milieu Centraal

 


rendement bij zelf installerenDe installatiekosten van zonnepanelen maken ongeveer 12 tot 20 procent van de totale kosten uit. Uiteraard is het zelf installeren niet geheel gratis. U moet bijvoorbeeld geld uitgeven aan de huur van een stijger wanneer u deze niet kunt lenen of of het inschakelen van een elektricien. Maar met het zelf monteren kunt u het rendement nog meer verhogen.